0888907770Контакти
Контакти08888 88 88 88

Предсрочно погасяване на ипотечен кредит

Какво е предсрочно погасяване на ипотечен кредит и как да го извършите?

Ипотечният кредит е един от най-разпространените видове кредити, който се използва за закупуване на имот. Този вид кредит може да бъде отплатен в продължение на години, но понякога може да се наложи да го погасите по-рано от предвидения срок. Това се нарича предсрочно погасяване на ипотечен кредит.

Предимства на предсрочното погасяване на ипотечен кредит

Предсрочното погасяване на ипотечен кредит може да има множество предимства. Първо, ще спестите пари по лихвите, тъй като няма да плащате лихви за периода, който не сте използвали кредита. Второ, ще намалите общата сума, която трябва да платите за кредита, тъй като ще намалите броя на месечните вноски. Трето, ще подобрите кредитния си рейтинг, тъй като ще докажете, че сте отговорен заемодател.

Как да извършите предсрочното погасяване на ипотечен кредит?

Преди да извършите предсрочното погасяване на ипотечен кредит, трябва да се свържете с банката, от която сте взели кредита. Те ще ви кажат каква е процедурата за погасяване на кредита и какви са разходите, свързани с това. Обикновено банките изискват такса за предсрочно погасяване на кредита, която може да бъде между 1% и 5% от оставащата сума на кредита.

След като сте платили таксата за предсрочно погасяване на кредита, трябва да платите и оставащата сума на кредита. Това може да стане по няколко начина – можете да платите на банката в брой, по банков път или чрез онлайн банкиране.

Заключение

Предсрочното погасяване на ипотечен кредит може да бъде много полезно за вас, но трябва да се уверите, че сте запознати с процедурата и разходите, свързани с това. Свържете се с банката си, за да получите повече информация и да изберете най-добрия начин за погасяване на кредита си.

Ние от Credita.bg можем да се погрижим за твоето финансовото спокойствие, като ти осигурим нужните парични средства.
© Copyright 2023 - Credita.bg - All Rights Reserved
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram